Volkoren pizzadeeg maken

Volkoren pizzadeeg maken

In een vorig artikel vertelde ik je reeds hoe je een pizza moet maken, of althans de deeg. Maar naast de normale pizzadeeg die je zo ongeveer overal terugvindt kan je ook variatie brengen in je deeg. Zo kan je ook volkoren pizzadeeg maken in plaats van een gewone pizzadeeg. Volkoren pizzadeeg maken verschilt niet veel van gewone pizzadeeg.  Hoe leg ik je zo meteen uit.
Volkoren pizzadeeg maken: ingrediënten

  •  30 gr verse gist of 2 theelepels droge gist
  • 300 ml lauw water
  • 200 gr volkoren pizza- of broodmeel
  • 200 gr witte pizza- of broodmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel extra virgine olijfolie

Volkoren pizzadeeg maken: het recept

Neem een kleine kom en giet er 125 ml lauw water in, voeg er dan de gist aan toe. Blijf goed door het mengsel roeren tot de gist volledig opgelost is. Laat het mengsel dan 10 minuten rusten tot de gist gaat schuimen. Neem daarna de twee soorten meel bij de hand en giet ze samen in één grote kom. Vermeng deze goed en voeg er dan de overige ingrediënten in. Eens alle ingrediënten erin zitten meng je het geheel goed door elkaar tot je een kleverige deeg hebt. Neem dan de extra meel en bestuif er je werkblad mee. Schep het deeg uit op je werkblad en kneed je deeg samen tot een bal. Blijf deze een goeie 8 à 10 minuten kneden. Wanneer de bal stevig geworden is en niet meer plakt laat je de bal een aantal keren hard vallen op het werkvlak. Blijf de bal ondertussen toch goed kneden. Het deeg is klaar wanneer het elastisch is en er lichte luchtbelletjes verschijnen aan de oppervlakte. Laat de deeg nu 2 uur rijzen op kamertemperatuur in een kom. Bedek deze kom met een droge en propere doek. Na 2 uur zou de bal moeten verdubbeld zijn in volume.

Volkoren pizzadeeg maken: de pizza maken

Na twee uur zou de pizzadeeg klaar moeten zijn. Kneed deze dan nog eens goed om de gluten nog wat verder te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de bal niet droog overkomt of barsten vertoont. Moest dat wel het geval zijn neem nog een beetje lauw water en wrijf er de bal mee in en kneed het dan nog een beetje. Neem daarna de pizzavorm en spreid er het deeg over uit. Leg de bal in het midden en strijk deze van het midden naar buiten toe. Voor de afwerking van de randen duw je de deeg een stukje omhoog zodat er een dikke laag ontstaat. Hoe je de pizza wilt beleggen dat beslis je zelf, maar hier vind je alvast heel wat leuke ideeën.

Andere bodemsoorten:

Witte pizzadeeg
Glutenvrije pizzadeeg

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *